We buy things we don't need with money we don't have to impress people we don't like.

chiran.ro

Video killed the radio star

Asa cum banuiti, titul se inspira (aka este copiat) din denumirea unui hit al anului de gratie 1979. An fain, recolta buna. Pentru cunoscatori. Si nu, n-are vreo treaba cu restul articolului. Este doar un, desi nu o sa-ti vina sa crezi, clickbait pentru finalul articolului. Unde, cum v-am obisnuit intr-o vreme, avem un video.

Fiind primul post (pa’ personal) al versiunii 4.0 (bugs free), fac un scurt update al prezentarii mele initiale. Cea de aici. N-am scris nimic despre unul dintre sporturile mele preferate. Denumirea sa americana este “football”. In zonele noastre este cunoscut precum fotbal american. Seamana cu rugby-ul, insa nu chiar atat de mult pe cat se crede. Am ajuns chiar sa-i spun fotbal, desi sunt profund indragostit de sportul pornit de la Firenze, insa dezvoltat si popularizat cu ajutorul spiritului britanic. ⚽

Din unghiul meu, la fotbalul american ma refer ?, este cel mai complex sport existent in acest moment. Nivelul de pregatire si strategie, precum si modalitatile de executie sunt incredibil de variate. Si orice mic element, atat strategic, dar si tactic poate influenta rezultatul unei partide. Sau al unui campionat. Obiectivul final fiind castigarea Super Bowl-ului. Aka finala NFL, nu evenimentul cu reclame scumpe si concerte discutabile (la propriu si la figurat). Nici regulamentul nu este chiar simplu. E fain ca sunt mai mereu surprins de ceva nou. Primele meciuri le-am urmarit in perioada adolescentei. Mi-a placut din prima, dar n-am reusit sa-i inteleg intreaga strategie. Nici macar pe aproape n-am fost. I-am prins pe Cowboys in plina glorie. L-am vazut pe Jerry Rice “in his prime” luptand cu Dallas sau alti adversari. Genial jucator. Este in top 3 all time lejer. Si, cu siguranta, cel mai bun receiver. Ever. Am si jucat de cateva ori (bune) in liceu. Mai ales pe zapada. Imi aduc aminte de cateva faze super intense si acum. In curtea mare de la Sava. Si au trecut aproape 25 de ani. Jucam mai mult QB, dar cred ca un post de TE mi-ar fi venit manusa.

La varsta matura m-am reapucat de urmarit/studiat/inteles fotbal american. Mai ales dupa Super Bowl-ul din 2017. Adica LI sau 51. Americanii utilizeaza cifrele romane in incrementarea SuperBowl-ului. Imi aduc aminte ca am ajuns acasa inghetat si obosit dupa unul dintre mitingurile zilnice. Am rezistat 21 de zile consecutive pana m-am convins de orientarea politica a celor mai activi(isti) din piata. Si am renuntat sa mai rezist. Sau am facut-o cum stiu mai bine: back to the drawing board. Sa lasam politica si sa revin la acel Super Bowl. Eram obosit si inghetat. Am pornit tv-ul (a se citi monitorul Philips de 40″ – pt cunoscatori). Ca si acum, eram fan Patriots. Cu putin inainte de pauza, desi Patriots dominase copios meciul, scorul era 21-0 pentru Atlanta. Un soi de 3-0 la fotbal. Asa ca m-am intors pe o parte si am adormit. Eram obosit si suparat. Gheata se topise. Nu mai aveam chef sa vad continuarea. Nu stiu cum s-a intamplat, insa m-am trezit dupa vreo ora de somn. Visasem ceva legat de acel meci si subconstientul mi-a zis ca trebuie sa ma uit iar. Cei care ma cunosc stiu ca este super dubios. De obicei nu ma trezesc. Nici cand imi doresc, nu o fac. Mai erau vreo 10 minute din meci si scorul era 28-9. Fusese si 28-3. Si-am inceput sa ma uit. Si am vazut cea mai tare rasturnare din istoria Super Bowl-ului. Si nu doar a Super Bowl-ului. Au fost mai multe discutii legate de cifre, insa probabil ca sansele erau de comeback erau in jurul valorilor 1-2%. Probabil ca inainte de ultima interceptie erau sub 1%. Ca sa pastrez comparatia cu fotbalul nostru: era 4-1 in minutul 75 si apoi 4-2 in minutul 81 si adversarii aveau penalty. Un grafic sugestiv este mai jos (finalul meciului pe axa se afla la End Reg):

Va recomand sa urmariti acest rezumat pentru a intelege mai multe despre acel Super Bowl:

https://www.youtube.com/watch?v=016LXFHpFCk

Ce s-a intamplat apoi? M-am apucat sa studiez fenomenul Patriots. Da, Tom Brady este genial. Si probabil GOAT. Este la nivelul pe care l-a avut Jordan in baschet. Poate chiar mai sus. Toata organizatia pare brici. In frunte cu Mr. Kraft. Insa doi oameni mi-au atras foarte multe atentia. Pe numele lor de scena: Bill Belichick si Josh McDaniels. Da, mi-a placut si Matt Patricia si imi place cum arata jocul celor de la Lions in ultimele doua sezoane. Aparea lui New England Patriots era buna si atunci. In ultimul an este imbatabila. Sunt senzationali in aparare. Revenind, cei doi m-au impresionat. De la viziunea transmisa echipei, la modalitatea de comunicare. De la rezistenta la stres, la modul de descarcare al emotiilor (pozitive sau negative). Sunt doi lideri absolut geniali. Au reusit ca an de an sa scoata maxim din echipa lor. Si totul cu multa, multa munca. Geniali oameni. Cautati filmulele pe net. Sunt tone de filmari din vestiar sau sedinte de pregatire. Sau meciuri cu acces la microfon. Este super spectaculos sa ii auziti si sa intelegeti cata munca depun. Si cat de bine o fac. Totul se intampla in lumea limitelor salariale, fiind foarte greu sa iti mentii o echipa competitiva. Este plin NFL-ul de jucatori slefuiti de Patriots care stralucesc la alte echipe. Este nevoie de alte elemente. La ei chiar functioneaza implementarea unui concept de de fair play financiar. Si in baschet este la fel. Si produce spectacol aceasta abordare. Abia astept sa vad si noul sezon NBA. Sunt foarte multe echipe bune.

Ceva fain din portofoliul Koma (Krack)

De ce m-am apucat sa scriu despre niste antrenori de fotbal american? Discutam acum vreo saptamana cu Koma (https://www.instagram.com/komasinistro/ ) despre ultima creatie Krack. O poti vedea aici. Si imi spunea ca este inspirata din tinuta antrenorilor de fotbal american. I-am aflat si numele Under the Radar Coach. Si mi-am inchipuit un Bill Belichick lucrand pentru 25 de dolari pe saptamana (atat castiga la primul job de antrenor in NFL), imbracat intr-o jacheta similara, pe un teren ploios din Baltimore (cine nu a vazut The Wire sa il caute), la final de octombrie. Mi-a placut sursa. Si am legat-o de Bill.

Daca va place cultul muncii, daca va plac oamenii care evolueaza zi de zi, daca va plac oamenii care ii fac pe cei din jur mai buni, va recomand sa va inspirati de la Bill Belichick sau Josh McDaniels. Sa cititi, sa intrebati, sa incercati, sa gresiti. Cu pasiune. Si totul poate deveni usor. Asa cum este si pentru Bill. Mai exact, Coach Bill.

Bill Belichick in 1975 (dreapta)

Nu-i usor sa creezi o dinastie, insa este usor sa visezi. Cu ochii deschisi. Si chiar daca dai gres, dar lasi o lume mai buna in jurul tau, merita de o mie de ori. Totul este la tine. Si daca reusesti sa-ti atingi visurile, iti doresc sa ai atitudinea lui Bill. Ma inclin cu respect, Coach!

Am scris acest text pe un fond sonor al acelor ani. 70. Avangardist. Kraftwerk. Autobahn. Si cu multa pasiune pentru tot ce-am invatat de la intreaga organizatie Patriots, dar mai ales de la Coach Bill. Si ma bucur ca exista un produs creat de la 0 si produs 100% in Romania. Si pe care m-am gandit sa il dedic, alaturi de cuvintele de mai sus unui model de urmat. Bill Belichick. Si ca sa inchidem titlul: Do not Kill Bill.

Un filmulet de prezentare al jachetei Under the Radar Coach mai jos. E doar la un click distanta (si 1-2 curieri): https://www.krack.ro/shop/radar-coach-jacket/ (2022 edit – link catre un produs asemanator)

chiran.ro @ 2024